Wat is het verschil tussen een financial controller en business controller?

Wat is het verschil tussen een financial controller en business controller?


De rollen van Financial Controller en Business Controller hebben overlappende verantwoordelijkheden, maar er zijn ook subtiele verschillen. Als je een carrière als controller overweegt, is het goed om deze verschillen te kennen.


Een Financial Controller en een Business Controller hebben verschillende focuspunten binnen een organisatie. Wij noemen een aantal verschillen.

Financial Controller

Een Financial Controller is verantwoordelijk voor de financiële rapportages, zoals maandelijkse, kwartaal- en jaarrekeningen. Ze zorgen ervoor dat de financiële administratie voldoet aan de wettelijke normen en interne standaarden. Het analyseren van financiële gegevens en adviseren van het management over risico's en kansen behoort ook tot hun taken.

Business Controller

Een Business Controller richt zich meer op de strategische kant van de organisatie. Dit omvat het analyseren van bedrijfsprocessen, het opstellen en bewaken van budgetten, en het bijdragen aan de strategische planning. Ze maken aanbevelingen om de efficiëntie en winstgevendheid te verbeteren, en spelen een rol in de communicatie van strategische veranderingen naar stakeholders.

Taken

  • Financial Controller: Ontwikkelen van financiële dashboards, opstellen van rapportagehandleidingen, en voorbereiden van audits.
  • Business Controller: Leiding geven aan kostenbesparingsprojecten, analyseren van bedrijfsprocessen, en strategische communicatie.

Bij Capital Spring

Bij Capital Spring kun je aan uitdagende opdrachten werken in beide rollen, met mogelijkheden voor verdere professionele ontwikkeling. Voor meer informatie bel gerust met één van onze consultants. Wij denken graag met je mee om te kijken

Onze diensten